Nationaal Register Mobiel Erfgoed

NS 2104 (HSM 504) Vervaardiger  Berliner Maschinenbau, vormals Schwartzkopff Vervaardigingsdatum  1914 Onderwerp  Hoofdspoor; stoommachine, twee binnenliggende cilinders en oververhitter Beschrijving  Reizigersvervoer. Stoomlocomotief met twee aangedreven assen en aan de voorzijde een tweeassig draaistel. De locomotief heeft een tender op drie assen Soort object  Stoomlocomotief 2Bh2 - PO2 2101 - 2135 'Blikken Tinus' Dataprovider  Nationaal Register Mobiel Erfgoed

Het erfgoed van de mobiliteitsgeschiedenis

Welkom op de website van het Nationaal Register Mobiel Erfgoed (NRME). U kunt hier informatie opvragen over het erfgoed van de Nederlandse mobiliteitsgeschiedenis.

Dé uitvinding van de 20e eeuw, zo wordt de container wel genoemd, inmiddels volstrekt onmisbaar in de wereldwijde logistiek. De ontwikkeling van dit ISO-gestandaardiseerde vervoer begon in Nederland al weer meer dan vijftig jaar geleden in de Rotterdamse haven. Voor de overslag werd de 'zelfrijdende containerlift' ontwikkeld. Nummer 11 werd in 1970 geleverd aan de van de ECT (European Container Terminus). Deze belangwekkende lift behoort nu tot de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam en is onder nummer 5.001.1306 in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed ingeschreven (foto: Anton van Daal).

Overzicht en inzicht 

Het NRME heeft tot doel overzicht en inzicht te verschaffen; overzicht van wat er zoal aan mobiel erfgoed aanwezig is in ons land en inzicht in de culturele waarde daarvan.

Het Nationaal Register Mobiel Erfgoed is ontwikkeld door de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), met steun van (onder andere) het Ministerie van OCW.

Ook uw historisch vervoermiddel in het register?

Voor de meeste historische vervoermiddelen zal wel een plaatsje in het register zijn. Vraag naar de mogelijkheden: info@mobiel-erfgoed.nl. 

Vragen en opmerkingen

Met vragen of opmerkingen over het register kunt u terecht bij: info@mobiel-erfgoed.nl